CIUTADANS

Per replegar iniciatives ciutadanes en aquest apartat, dirigiu els escrits a blogllutxent@gmail.com
_

Recollim la teva opinió

L'administrador del blog no intervé en els escrits de les formacions, deixant a les mateixes que gestionen les seves entrades. N'obstant, en aquest apartat pots inserir en el camp comentaris el que vulgues inclòs com a comentari anònim. Preguem que les expressions siguen respectuoses.
Si el administrador considera que el comentari son propostes, les introduirà com a entrada a l'apartat de ciutadans.

DIVENDRES 20 DE MAIG DE 2011

Ciutadans callats ?

Hem tingut dos mesos de moguda i ara toca reflexió. En primer lloc vullc agrair la col·laboració del partits, persones i entitats que haveu participat activament en aquest blog que no volia ser altra cosa que escaparate per contrastar les opcions, i sobretot buscant la participació ciutadana.

Com a administrador del blog tinc que demanar disculpes per la feblesa de la presentació i format. Però tot a vingut un poc improvisat a partir del 10 de febrer de 2011 baix el títol ”BLOG A DISPOSICIÓ DELS PARTITS POLÍTICS I CIUTADANS PER TAL DE DESCRIURE EL NOSTRE COMPROMÍS PER UN FUTUR CERT després d’encetada la pre-campanya al blog LlutxentParla.

El títol volia fer referència al treball, la implicació i el compromís amb el devenir del nostre poble i la nostra societat. Un devenir que ve irremediablement i que en gran manera respon als estímuls dels seus actors.

En alguns moments el blog ha estat bloquejat o lent per la inserció d’imatges i vídeos. En altres moments no podia entendre si l’entrada era per comunicar algo o per tapar la entrada anterior. La veritat es que no sempre ha estat fàcil.

Al respecte de la participació ciutadana, he quedat un poc decebut, però d’altra banda hem reconforta el moviment social DEMOCRÀCIA REAL JA !!!  que un poc tardaner, sembla un moviment ferm, tranquil i responsable amb la societat a la que tots pertanyem.

En qualsevol cas aquest blog forma part del que nomenem democràcia, i complementa amb la paraula el que el diumenge es concreta amb l’elecció del govern municipal.

Pegant una última ullada al programari imprès per les formacions, trobe en falta un punt primordial, el que respecta a la conselleria d’economia i hisenda. No ens diuen si muntaran o baixaran els impostos. Jo pague per ma casa 858 € de IBI i es insuportable, quasi indecent (el solar te 135mts.)
També han deixat de costat tots els programes el problema de les cases il·legals. Només el PSOE apunta un poc i diu “Estudiar la problemàtica de les casetes rurals i buscar la millor solució”.

Al contrapunt, trobe nombroses coincidències de objectius que ens poden il·lusionar; seria bo que després en la gestió continues la harmonia i aparcarem velles disputes.

Sabedor de la bona voluntat que vos mou a tots, vos desitgem el millor.

Miquel Canet
Administrador del BLOG

DIMARTS 17 DE MAIG DE 2011


DEMOCRÀCIA REAL JA "moviment ciutadà per una societat de persones"

TRASLLADEM A DEBAT EL MOVIMENT CÍVIC INSTA-LAT A LA NOSTRA SOCIETAT AMB CONCENTRACIONS A TOT ARREU D'ESPANYA.

http://lacomunidad.elpais.com/desde-mi-tribuna/posts
MANIFEST Democràcia Real ja!
Som persones normals i corrents. Som com tu: gent que s’aixeca tots els matins per estudiar, treballar o buscar feina, gent amb família i amics, gent que treballa dur cada dia per viure i donar un futur millor als que ens envolten.
Uns ens considerem més progressistes, d’altres més conservadors. Uns som creients, d’altres no. Uns tenim ideologies ben definides, d’altres ens considerem apolítics. Però tots estem amoïnats i indignats pel panorama polític, econòmic i social que veiem al nostre voltant, per la corrupció dels polítics, empresaris, banquers… per la indefensió del ciutadà ras.
Aquesta situació ens fa mal a tots cada dia. Però si tots ens unim, podem canviar-la. És el moment de moure’s i de construir una societat millor. És per això que declarem fermament el següent:
  • Les prioritats de la societat han de ser la igualtat, el progrés, la solidaritat, el lliure accés a la cultura, la sostenibilitat ecològica i el desenvolupament, el benestar i la felicitat de les persones.
  • Hi ha uns drets bàsics que haurien de ser coberts en aquestes societats: el dret a l’habitatge, al treball, a la cultura, a la salut, a l’educació, a la participació política, al lliure desenvolupament personal i el dret al consum dels bens necessaris per a una vida sana i feliç.
  • El funcionament actual del sistema econòmic i de govern no atén aquestes prioritats i és un obstacle per al progrés de la humanitat.
  • La democràcia surt del poble (demos = poble, cracia = govern) així que el govern ha de ser el poble. Però en aquest país la major part de la classe política ni tan sols ens escolta. La seva funció hauria de ser portar la nostra veu a les institucions, facilitant la participació política ciutadana mitjançant línies directes i procurant el més gran benefici per al gruix de la societat, no la de enriquir-se i medrar amb el nostre esforç, atenent només als interessos dels grans poders econòmics i aferrant-se al poder mitjançant una dictadura partitocràtica  encapçalada per les inamovibles sigles del PPSOE
  • L’ànsia i acumulació de poder en un grup reduït produeix desigualtat, crispació i injustícia. Això porta a la violència, que rebutgem. L’obsolet i antinatural model econòmic vigent bloqueja la maquinaria social en una espiral que es consumeix a ella mateixa enriquint a uns pocs i avocant a la pobresa i escassetat a la resta, fins al col·lapse.
  • La voluntat del sistema és l’acumulació de diners, premiant-la per sobre de l’eficàcia i el benestar de la societat, malbaratant recursos, destruint el planeta, generant atur i consumidors infeliços.
  • Els ciutadans formem part de l’engranatge d’una màquina destinada a enriquir una minoria que ni tan sols sap de les nostres necessitats. Som anònims, però sense nosaltres res d’això existiria ja que nosaltres movem el món.
  • Si com a societat aprenem a no confiar el nostre futur a una abstracta rendibilitat econòmica que mai s’aplica al benefici de la majoria, podrem eliminar els abusos i mancances que tots patim.
  • Es necessària una revolució ètica. Hem posat els diners per sobre de l’ésser humà i hem de posar-lo al nostre servei. Som persones, no productes de mercat. No sóc només el que compro, sinó que també importa perquè ho compro i a qui l’hi compro.
Per tot això estic indignat.
Jo puc canviar-ho.
Jo puc ajudar.
Sé que junts podrem.
Surt amb nosaltres. És el teu dret.
Comparteix i difundeix:
  • Facebook
  •  
  • Twitter
  •  
  • Identi.ca
  •  
  • Meneame
  •  
  • Tuenti

DILLUNS 9 DE MAIG DE 2011


Les 10 estratègies de manipulació mediàtica - Noam Chomsky

Un ciutadà ens envia aquesta nota i enllaç que adjuntem


Ara tenim multitud de missatges de tota mena: vota a Pepe, vota a Juan, vota a Andrés, ...
però observeu com -desde els molts mitjans de comunicació- ens diuen les coses a nosaltres els ciutadans ...
i com -valents i desvergonyits com son- ens ho fan tragar tot (es un dir)

Si vos abelleix, en el document ajuntat podreu llegir -i pensar també- com ens fan ballar al ritme que ells marquen.


DIUMENGE 24 D’ABRIL DE 2011


Quin es el potencial ecològic del nostre poble i el seu entorn ?


El passat 8, 9 i 10 d'abril més de 1500 hes. del nostre terme i voltants foren arrasats pel foc.


Els polítics i organitzacions que concorren a les properes eleccions municipals, haurien de pronunciar-se al respecte. Lluny de discursos que no van més enllà d'omplir pamflets i apuntar cap on les subvencions del moment indiquen i parlen del nostre potencial en turisme rural, senderisme i altres iniciatives orientades a curt i mig termini.

Àlbum de 11 fotos
Deguem de dir que volem que els fills dels nostres nets hereten, i que pensem fer per almenys intentar-ho.
Sabem que les catàstrofes ecològiques que està patint la terra no son fruït de la casualitat còsmica, i que 39 graus un 10 d'abril te molt a veure amb el que els científics ens diuen al respecte del calfament global.
La destrucció del bosc mediterrani ha estat una qüestió econòmica. Les necessitats de fusta o de carbó primer, i l'explotació agrícola, cinegètica, lúdica i urbanística desprès han arrasat amb un entorn natural d'extrema fragilitat. El bosc mediterrani, del qual a Llutxent es conserva de forma miraculosa un dels exponents més antics i amenaçats del seu entorn. "EL SURAR".
No soc biòleg ni res paregut, però la proximitat del Surar i la seva presència pot ser un referent al respecte del títol d'aquesta entrada i el que qüestiona.
També son suggerents les carrasques que broten a les ombries sobre la base d'un sistema radicular maltractat però potent que tan sols necessita aclarir-se per reconduir la planta. També l'arborçer, el llentiscle, el romer, el coscoll i l'argelaga acompanyaran les espècies colonitzadores de la terra cremada.
"Josep Mateu" apunta en el seu projecte a Benlloch:
La destrucció del bosc mediterrani en el passat continua actualment mitjançant la introducció d'espècies altament inflamables (plantacions de pins).
L'augment dels incendis com a resultat d'aquestes repoblacions fa encara més difícil la regeneració i recuperació del bosc mediterrani.
El mateix bosc mediterrani produeix una biomassa excedentària que s'hauria de treure i aprofitar donat el seu caràcter altament inflamable: argelagues i rames seques.
Falta una consciència clara  de la importància del manteniment de les masses forestals i de la seva influència sobre el clima i la conservació del sòl.
La destrucció del bosc ha canviat el microclima que existia a sota de les alzines i el sistema d'emmagatzematge de l'aigua de pluja amb les fulles caigudes i la molsa.
Si al menys aprofitarem per reflexionar i per enfrontar el futur amb major responsabilitat amb el nostre medi, l’incendi haurà servit de algo més que per fer-li mal a la nostra terra.
Ahir i dijous passat, tres corredors del Club d'Atletisme Xio estiguérem correguent per la serra devastada pel foc. Muntar per la Fonteta de l'Esbarçer fins als miradors de la Lloma Alta que s'obrin a la mar. Recórrer les cendres i sendes fins al Puig-agut, entre pedres esclafides pel foc dins d'una estampa que només deixa lloc a la melancolia, no era una activitat gratificant, però ajuda a la reflexió.
El foc, descobreix forns de calç situats a boca barranc i senders oblidats plens de bondat en el seu recorregut.
Dalt de la Font de l'Esbarçer, una senda mira cap al nord, i ens porta fins a una lloma plena de taules de suor i fam de poble, de gent humil i honrada que ha donat tot el que tenia al seu poble i els seus fills. L'esforç de les famílies de Dominga, Pequeño, Barces, Esquilaor, etc.; ells en esta lloma, com tants altres del nostre poble en altres indrets, intentaven aferrar-se a la terra que la injustícia dels homes els negava. I tot per amor als seus i al seu poble. Per no emigrar, per arrelar.
Tots ells no tenien més que la seva força i determinació; i nosaltres, que tenim tota mena de màquines per segar, serrar, transportar, transformar, triturar i tecnologies que poden aprofitar la biomassa excedentària, som incapassos de mantenir les sendes d'accés a les serres, netejar els voltants dels camins, ni aprofitar la biomassa tal com feien els forns de calç i pobladors.
Estem en temps de projectes i discursos, i cal que només per decència ens pronunciem al respecte amb seny i responsabilitat. Els nostres avant passats ens donen una llisó que no podem ignorar. Ens diuen que no podem estar de braços creuats esperant que ningú ens soluciones el futur, que hi ha que fer front en els moments més difícils i treballar-lo, perquè el futur serà el present, el nostre present.
Des de 1970, cada 22 d’abril es celebra mundialment el dia de la Terra. Aquesta primavera pot ser un bon temps comprometem-nos amb la nostra terra.
Miquel Canet (miquelcanet@gmail.com)

DIMARTS 12 D’ABRIL DE 2011


Carta oberta al voltant del futur de l’educació i cultura al nostre poble

Estimat/da candidat/a:

Segurament  a les hores d’ara estarà reflexionant sobre les línies bàsiques del seu programa electoral.  I estic ben segur que en eixe programa tindrà un lloc especial per a l’àrea d’educació i cultura. Perquè no dubte que considerarà que es tracta de dues àrees de gran rellevància en l’esdevenir d’un poble. Doncs jo també coincideixc.  Com que no dubte del seu talant obert i la seua predisposició a recollir propostes permeta’m que li suggereixca unes possibles línies generals que al meu parer podrien ser beneficioses al poble.
La primera passaria per intentar per aconseguir un pacte de govern en matèria d’educació i cultura entre totes les agrupacions polítiques que composen la corporació municipal. Crec que la situació actual del poble ben bé mereix aquest esforç. Un pacte creat a partir del consens i la perspectiva municipal i allunyat de les disciplines que imposen els partits.
D’aconseguir-se aquest consens seria més fàcil el segon suggeriment elaborar un pla educatiu integral. Es tractaria d’una proposta d’actuació per atendre totes les necessitats de la nostra societat. Aquest pla començaria amb un estudi previ de la realitat municipal i s’encetaria amb la programació d’una planificació que afectara  a tots els nivells educatius (des d’infantil fins educació permanent). L’elaboració d’aquest pla seria molt interessant que la realitzara un consell de cultura i educació  on estigueren representades totes les associacions i institucions relacionades amb el món de la cultura i l’educació ( alumnat, AMPA, biblioteca, El surar etc....)
Un altre eix que em sembla necessari és l’aposta ferma per les noves tecnologies (NNTT) I no estic parlant sols de cobertura wifi. No cal donar sols la canya, a més devem ensenyar a pescar. Facilitar l’accés a Internet deu anar acompanyat d’un projecte d’alfabetització digital per a que l’aprofitament de la xarxa no sols tinga un caràcter lúdic, si no que ens eduquem per  aprofitar el gran potencial cultural i educatiu d’internet.
I el darrer suggeriment fa referència a la potenciació de l’hàbit lector des de programes integrats dissenyats entre els centres educatius, les famílies, la biblioteca ( o si hi hagués, un dinamitzador cultural) i l’ajuntament.
Possiblement semblarà un plantejament teòric, doncs vaig a intentar proposar exemples d’actuacions que podrien sorgir si els suggeriments anteriors es dugueren a cap.
  • Voluntariat  per donar recolze o repàs a l’alumnat amb necessitats educatives
  • Activar un periòdic/ revista digital elaborat amb la participació de persones del poble.
  • Organitzar exposicions de col.leccions particulars.
  • Elaborar un llibre de receptes del poble a partir de les aportacions (via internet) del veïnat del poble.
  • Elaborar un curtmetratge com a activitat pràctica d’un previ curs de vídeo impartit durant els cap de setmana. I si foren més d’un visionar-lo en unes sessions de cine fòrum.
  • Facilitar la descàrrega de llibres electrònics demanats a través del bloc de la biblioteca. I fins i tot es podria adquirir alguns e-books .


Com podreu observar es tracta d’algunes activitats sense molt de cost. Per suposat que la llista es podria fer molt més llarga i dependria de la concreció del  pla integral
Totes elles deurien sorgir des del compromís de treballar pel poble, un compromís gestat  des de la bona disposició que aportaria el consens i que s’inculcaria dintre de l’esmentat consell.

Disculpeu el temps que us he arravatat, encara que espere que us haja sigut d’utilitat.

Pep Estornell  abril del 2010